In calitate de proprietar de afaceri, de obicei, va loviti de provocari legate de operarea afacerii dvs. Ultimul lucru de care trebuie sa va faceti griji este o problema juridica.

Multi oameni de afaceri incearca sa se ocupe de o problema juridica, insa nu stiu de unde sa inceapa, nu au timp sau, cel mai adesea, se tem de cât va costa si cât timp va dura.

Problemele juridice vin in mai multe forme.

Cautati ajutor legal la primul semn al unei probleme.

Sa presupunem ca un concurent a renuntat la afacerea sub numele dvs. si va costa clientii si vânzarile, dar este greu sa estimati suma. Cu exceptia cazului in care actionati cu promptitudine, poate fi prea târziu sa solicitati o sentinta din partea Curtii.

Daca credeti ca aveti o plângere impotriva unei alte parti in baza unui contract, o perioada de prescriptie incepe sa curga de la momentul incalcarii contractului si de obicei expira doi ani mai târziu. Nu este o idee buna sa lasati reclamatia in ultimul moment.

Daca aveti o problema cu un angajat care lucreaza inacceptabil, este important sa dezvoltati o strategie juridica cât mai curând posibil. Cu cat astepti mai mult, cu atat costa mai mult afacerea ta.

Punctul scurt aici este ca e important sa solicitati sfatul imediat ce detectati o problema si inainte de a se face ceva pentru a nu-l face mai rau. Gestionarea crizelor este intotdeauna mai costisitoare si consuma mai mult timp decât raspunsul timpuriu.

Apelati la o echipa de avocati atunci când aveti nevoie de ei.

Fiecare afacere ar trebui sa aiba o echipa de avocati. Acest lucru este mai putin costisitor sau mai putin complicat decât suna. Tot ce aveti nevoie sunt numerele de telefon si adresele de e-mail ale avocatilor de incredere in afaceri, al dreptului muncii si al litigiilor.

In functie de natura afacerii dvs., este posibil sa aveti nevoie de un avocat de proprietate intelectuala care sa se ocupe de marci comerciale, brevete si drepturi de autor. Puteti avea nevoie chiar de un avocat de taxe, deoarece nu toate problemele fiscale pot fi rezolvate de un contabil.

In cazul in care suma dvs. de litigiu este foarte mica, cum ar fi o reclamatie sau plângere a unui client pentru o suma nu foarte mare, este nerealist sa angajati un avocat. Din fericire, exista si alte resurse utile.

Exista procese de solutionare a litigiilor care permit afacerilor si clientilor sai sa solutioneze litigiile prin arbitraj sau mediere. Daca cazul dvs. se afla in instanta pentru cereri cu valoare redusa, este posibil sa aveti nevoie de un paralegal care sa se specializeze in astfel de cazuri.

Paralegalurile sunt acum reglementate de Societatea de Drept, dar nu sunt avocati si nu reprezinta un substitut al unui avocat experimentat.

Ca persoana de afaceri aflati ca succesul este adesea rezultatul construirii relatiilor. Relatiile pe care le construiti cu avocatii dvs. pot fi la fel de importante pentru succesul unei afaceri ca si cele pe care le aveti cu clientii, furnizorii, bancherii si brokerii de asigurari.

O relatie cu avocatul dvs. bazata pe incredere reciproca si respect va va salva multe nopti nedormite de-a lungul anilor si probabil va face sa economisi multi bani.